KBT
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en behandlingsmetod som fokuserar på sambandet mellan din inlärningshistoria, situationer i nutid, tankar, känslor, beteenden samt konsekvenser av beteenden. Terapin inleds vanligtvis med 1-3 bedömningssamtal som varar ca 50 minuter. Under dessa ringar vi in vilket eller vilka problemområden vi ska arbeta med samt vilka mål du har med din terapi. Frågor som ställs kan handla om vad du vill ha åstadkommit eller vill kunna göra när kontakten är avslutad. Ibland kan mål handla om att kunna klara konkreta saker i tillvaron, att kunna göra vissa svåra livsförändringar eller hitta en acceptans omkring att vissa saker kanske inte går att förändra.
Syftet med bedömningsfasen är att få en gemensam förståelse för just din individuella situation för att kunna göra en så hjälpsam behandling som möjligt. I behandlingen arbetar vi med övningar och färdigheter exempelvis i att identifiera och reglera känslor, förhållningssätt till tankar eller konkret problemlösning. Varje session brukar mynna ut i en eller flera uppgifter som du kan få arbeta med eller öva på till nästkommande samtal.
Kognitiv beteendeterapi är en terapiform som uppdateras i takt med att forskning visar på vad som är hjälpsamt vid olika svårigheter. Det finns en mängd olika terapiupplägg inom KBT mot exempelvis depression, fobier, ätstörningar, tvångssyndrom, panikångest och stress. Terapeuten väljer utifrån befintlig forskning och egen klinisk bedömning det som passar just dig och din individuella situation.